• Header

Huisdierenservicebrownie in de Gooi en Eemlander

Hilversumse huisdierenservice Brownie huurt landgoed Pijnenburg als hondenuitlaatplek; exclusief ravotten op vijf hectaren bos

Hilversumse huisdierenservice Brownie huurt landgoed Pijnenburg als hondenuitlaatplek; exclusief ravotten op vijf hectaren bos
Huisdierenservice Brownie wandelt vanaf deze week op landgoed Pijnenburg bij Lage Vuursche.
© Foto’s Studio Kastermans/Ben den Ouden

 

Een eigen landgoed als hondenuitlaatplek: hoe luxe wil je het hebben? Voor huisdierenservice Brownie in Hilversum wordt die droom binnenkort werkelijkheid. Begin juni banjeren de honden van Brownies klanten prinsheerlijk door de bossen van landgoed Pijnenburg, waar ze maar liefst vijf hectaren tot hun beschikking hebben. Alles omheind en voorzien van slagbomen. Eigenaar Rinco Bos kan niet wachten.

De enorme toename van het aantal hondenuitlaatservices (hussen genoemd), die dagelijks met vele tientallen honden in de Gooise natuurgebieden komen wandelen, is de beheerders, waaronder het Goois Natuurreservaat (GNR), een doorn in het oog. GNR denkt nu na over maatregelen, zoals een vergunningensysteem. Daarmee mogen hussen alleen op vastgestelde uren (een zogeheten tijdslot) in een bepaald gebied wandelen met een maximaal aantal honden.

Stoute schoenen

Bos wilde dat allemaal niet afwachten en nam het heft in eigen hand. Onder het motto ’brutalen hebben de halve wereld’ trok hij de stoute schoenen aan en belde willekeurige landgoedeigenaren in de buurt van Hilversum met de vraag of zij misschien een stuk grond aan Brownie wilden verhuren. Ook het GNR, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer werden gepolst. Na talloze afwijzingen had hij bij Per Insinger, eigenaar van landgoed Pijnenburg, tenslotte beet. „Insinger heeft mij een ontzettend mooi voorstel gedaan”, vertelt Bos. „Ik mag een deel van zijn landgoed, zo’n tien voetbalvelden groot, huren. Er komen hekken omheen en slagbomen, zodat de honden veilig kunnen rondlopen. Dit gebied wordt dan exclusief bestemd voor Brownie. Alleen onze honden maken er gebruik van.” Volgens Insinger gaat het om een stuk grond op de hoek van de Hilversumsestraatweg en de Hoge Vuurseweg.

De eerste wandelingen op het omheinde terrein beginnen zodra de hekken zijn geplaatst, waarschijnlijk begin juni. Vanaf 1 april laat Brownie de honden van zijn klanten uit op een ander ’hussenterrein’ op het landgoed, bij Groot Kievitsdal. De eigenaar verhuurt dat gebied sinds vorig jaar per uur aan hussen, die er zelfs helemaal voor uit Zeist en Amersfoort komen. Dit gebied is daarmee helemaal vol, er kan geen hus meer bij. Voor Bos kwam het aanbod van Insinger voor een eigen hondenuitlaatgebied als een geschenk uit de hemel. De eigenaar van Brownie zoekt al langer naar een oplossing om aan de dreigende maatregelen van het GNR te ontkomen. „Ik zie het probleem met die toevloed aan hussen al een tijd aankomen”, zegt hij. „Ga maar na, alleen al in Hilversum en omgeving zijn er zo’n vijfentwintig hussen actief. Die laten de honden vooral uit bij Zonnestraal, de Hoorneboegse Heide, het Spanderswoud en op de Westerheide.”

Brownie is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een flink bedrijf. „Mijn vrouw is begonnen in de Kerkelanden, met een hondentrimsalon en een uitlaatservice. Ik heb daarna de HUS-opleiding gevolgd bij Martin Gaus en nu runnen we de zaak samen. We zijn intussen gevestigd aan de Van de Sande Bakhuyzenstraat, aan de andere kant van Hilversum. Maar we hebben wel al onze klanten gehouden en er zelfs veel meer bij gekregen.” Dat komt ook door de coronacrisis, zegt Bos. „Omdat ze toch maar thuis zaten, hebben veel mensen hebben een puppy gekocht. En onze exclusieve uitlaatplek vinden ze een uitkomst. Als die hondjes een maand of acht zijn, mogen ze lekker met ons mee wandelen.” „We laten iedere dag zo’n zestig honden uit”, vervolgt de eigenaar. „Dat doen we de hele dag door, van negen uur ’s morgens tot vier uur ’s middags. Dus ik heb niks aan een vergunning van het GNR waarin staat dat ik alleen in de ochtend of middag van zo tot zo laat alleen daar en daar een paar honden mag uitlaten. Dat zou een halvering van mijn klantenkring betekenen.”

Luxe

Bos begrijpt niet waarom GNR niet hetzelfde kan doen als Insinger. een stuk grond verhuren aan hussen. „Hun terrein loopt van Hollandsche Rading tot aan het Gooimeer, dus grond zat zou je zeggen.” De oplossing die Insinger hem biedt noemt Bos overigens wel een kostbare. „Maar dat hebben we er graag voor over. En onze klanten trouwens ook. Ze betalen graag wat meer voor de luxe van een eigen landgoed.” Het speciaal voor hussen bestemde terrein bij restaurant Groot Kievitsdal, in de bossen tussen Hilversum en Baarn, is na een jaar al bommetjevol. „Er kan geen hus meer bij”, constateert Per Insinger van landgoed Pijnenburg, eigenaar van het terrein. Daarom heeft hij een tweede stuk bos ter beschikking gesteld voor professionele hondenuitlaatservices. Dit stuk is in zijn geheel gehuurd door Rinco Bos van Brownie. „Hij heeft zo’n groot bedrijf dat hij er ieder uur van de dag groepen honden kan uitlaten”, zegt Insinger. „Dus dat terrein is nu ook vol.”                                                                                   

 


 

Nieuws

 • Puppy nieuws Trimsalon & Uitlaatservice

  Infomatie Uitlaatservice. Tijdens de corona crisis zijn veel puppy's a...

  Lees meer
 • Huisdierenservicebrownie in de Gooi en Eemlander

  Hilversumse huisdierenservice Brownie huurt landgoed Pijnenburg als hondenu...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Trimsalon

  Trimsalon

  Voor de complete vachtbehandeling van uw hond of kat kunt u bij ons terecht. Uw hond wordt van top tot teen verzorgd

  Lees meer
 • UItlaatservice

  UItlaatservice

  Onze honden uitlaatservice is ideaal voor mensen die werken of om een andere reden de hond zelf niet kunnen uitlaten

  Lees meer
 • Dierenverzorging

  Dierenverzorging

  Gaat u op vakantie? Of zijn er andere redenen die de verzorging van uw huisdier belemmeren? Geen probleem!

  Lees meer
Dibevo Dierenkliniek Midden Nederland

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.